Od posiłków potreningowych do przygotowywania posiłków, mięso odgrywa ogromną rolę w życiu entuzjastów fitness. Jako niezbędny element zdrowej diety, mięso jest ważnym źródłem białka, witamin i składników odżywczych, które są kluczowe dla naprawy mięśni i ogólnego samopoczucia.
Choć powszechnie wiadomo, że spożywanie czystego mięsa jest ważne, jakość tego pełnego białka pożywienia drastycznie zmieniła się na przestrzeni lat; i to nie na lepsze. Wraz ze wzrostem ilości dodawanych hormonów, sterydów i mięsa obciążonego antybiotykami, konsumenci zaczęli szukać etykiet, które wspierają podejście „od farmy do stołu”.
Ale tak jak w przypadku mięsa, nie wszystkie etykiety są jednakowe, a przejrzystość może być trudna do osiągnięcia przy wyborze kawałków. Począwszy od cen, poprzez różne „klasy” mięsa, a skończywszy na całej tej mowie, zakupy spożywcze dla miłośników mięsa stały się zagmatwane.
Trzydzieści lat temu ojciec Grossa rzucił mu wyzwanie, by stworzył recepturę paszy dla bydła, która pozwoliłaby uzyskać najlepiej smakującą i najzdrowszą wołowinę. Udało się, Gross wymyślił dietę „Never Ever”, co oznacza, że nigdy nie dać zwierzętom antybiotyki, sterydy, lub hormony – produkując trawiaste, ziarna wołowiny zakończone. Partner biznesowy Grossa, Adam Laroche, który przez 13 lat grał w Major Leagues, zaczął jeść mięso „Never Ever”, dzieląc się nim z kolegami z drużyny i innymi piłkarzami, którzy szybko zaczęli zachwycać się smakiem i jakością wołowiny. Niedługo potem, para zdecydowała, że to jest coś, i tak powstała firma E3 Meat Co.
Różne profile smakowe mięsa
Co może być zaskakujące dla przeciętnego konsumenta jest to, że istnieje wiele różnych wołowiny w USA, i wszystkie są karmione inaczej, tworząc indywidualne unikalne profile smakowe. Niektóre przykłady są trawą karmione ziarnem wykończone; naturalne bydło, nigdy nie wołowiny, konwencjonalne wołowiny, wagyu, i inne.
„W prawie każdej części kraju, gdzie hoduje się bydło, używają innej paszy bazowej, która zmienia smak wołowiny – mówi Gross. Na Florydzie używają trzciny cukrowej, w Idaho spożywają ziemniaki, a w Kansas mają prerię Kansas i kukurydzę.
Poza paszą, „niektórzy mogą wstrzykiwać hormony, antybiotyki lub sterydy, aby bydło było większe – wszystko to zmienia to, co jest w wołowinie i na co się narażasz”, wyjaśnia Gross. To nie tylko zmienia smak mięsa, ale może również stanowić niepożądane zagrożenie dla zdrowia.
Najważniejszą rzeczą, jaką możesz zrobić, aby zapewnić sobie czyste, wysokiej jakości i aromatyczne mięso, jest wiedza o tym, skąd pochodzi, poprzez poznanie lokalnego hodowcy – radzi Gross. W ten sposób pozbędziesz się zgadywania przy zakupie mięsa i upewnisz się, że dostarczasz swojemu organizmowi najlepsze dostępne źródło mięsa.