Moim zdaniem mechanizmy leżące u podstaw lęku i depresji są stosunkowo słabo poznane, ponieważ do zrozumienia ich przyczyn potrzeba wielu różnych poziomów wyjaśnień, a zatem nauka zajmuje więcej czasu. Pozwólcie, że wyjaśnię, co mam na myśli: niektóre stany mają całkowicie genetyczną przyczynę, podczas gdy inne mogą być całkowicie spowodowane przez ekspozycję na określony czynnik środowiskowy, taki jak substancja chemiczna. Ale część wyjaśnień lęku i depresji jest socjoekonomiczna, część psychologiczna, a część na poziomie metabolicznym.
Aby zilustrować, istnieją przekonujące dowody na to, że zwiększone rozpowszechnienie lęku i depresji w ciągu ostatnich kilku dekad wynika ze zwiększonej nierówności bogactwa i nierówności dochodów wytworzonych przez wybory polityczne. Na przykład widzimy, że wzrost zachorowań na choroby psychiczne jest większy w bardziej nierównych krajach. Jednak jednocześnie prawdą jest, że w mózgu każdej osoby cierpiącej na depresję lub lęk zachodzą zmiany w poziomie neuroprzekaźników (cząsteczek sygnalizacyjnych), które odgrywają rolę przyczynową na innym poziomie niż przyczyny socjoekonomiczne. Jest to bardzo trudny problem naukowy, aby opracować związek między różnymi poziomami wyjaśnień, które mają zastosowanie, i nie jestem świadomy, że ktoś naprawdę próbuje to zrobić.
Wcześniejsze badania dotyczyły różnych witamin, a także marmitu i ich wpływu na lęk i depresję. Co sprawia, że twoje badanie jest inne?
Jedną z rzeczy, która sprawia, że moje badanie jest inne, jest to, że badałem efekty poszczególnych witamin (zarówno witaminy B6, jak i witaminy B12) w porównaniu z placebo. Poprzednie badania dotyczyły wpływu koktajli witamin, minerałów, a czasem innych składników na lęk/stres/depresję. Przyglądanie się efektom poszczególnych witamin jest bardziej użyteczne naukowo, ponieważ oprócz tego, że dowiadujemy się o skuteczności, otrzymujemy również więcej wskazówek na temat mechanizmu; po prostu naprawdę trudno jest spekulować na temat mechanizmu, kiedy używamy multiwitaminy lub produktu spożywczego.
Kolejną rzeczą, która sprawia, że moje badanie jest inne jest to, że oprócz pomiaru lęku i depresji, ponieważ postawiłem hipotezę, że podstawowym mechanizmem, dzięki któremu B6 może pomóc w tych sprawach może być zwiększony GABA, włączyłem również do mojego badania zadania laboratoryjne, które dają ci uchwyt na to, czy GABA w mózgu się zmienił; wcześniejsze badania po prostu zmierzyły lęk i depresję.
Moje tło nauki o wizji zainspirowało zadanie laboratoryjne, którego użyłem, aby sprawdzić, czy GABA się zmienia: nasza bezwysiłkowa zdolność do ignorowania tła w scenie wizualnej i skupienia się na tym, co ważne, zależy od neuronów hamujących, które używają neuroprzekaźnika GABA, a to może być mierzone w laboratorium jako siła „wizualnego tłumienia otoczenia”.
Twoje badanie skupiło się w szczególności na witaminie B6. W jakich rodzajach żywności można powszechnie znaleźć tę witaminę?
Zanim odpowiemy na to pytanie, należy wyjaśnić, że podaliśmy dawkę witaminy B6, która byłaby bardzo trudna do uzyskania z samych źródeł żywności. Ważne jest również, aby powiedzieć, że wiele żywności zawiera witaminę B6, a jawny niedobór jest rzadki. (Często ignorowanym punktem w oficjalnych poradach opartych na RDA i podobnych metrykach jest to, że pytanie o optymalny poziom danej witaminy nie jest tym samym, co pytanie o minimalne spożycie dla uniknięcia jawnego niedoboru).
Pokarmy o wysokiej zawartości B6 obejmują ciecierzycę, wątrobę, tuńczyka, łososia, kurczaka, wzbogacone płatki śniadaniowe, banana, indyka i pasty drożdżowe. Ale jest ich znacznie więcej.