Odżywianie

Dieta ketogeniczna

Wiele kontrowersji otacza tradycyjną praktykę diety ketogenicznej – zwłaszcza jeśli chodzi o sportowców wyczynowych. Czy sportowcy mogą stosować dietę keto?

Gdybyś zapytał mnie pięć lat temu, czy dieta keto kiedykolwiek złapie główny nurt, powiedziałbym, że nigdy.

Stosuję taką czy inną formę diety keto od ponad 6 lat i to z wielkimi korzyściami.

Pomogła mi pokonać wrzodziejące zapalenie jelita grubego, utrzymać szczupłe ciało i odciągnęła mnie od paradygmatu kulturystyki z 6 posiłkami dziennie.

Ale prawda jest taka, że jestem trochę zirytowany „Kultem Keto”, który pojawił się wokół ruchu dietetycznego. Widzimy wiele overnight mediów społecznych guru bez żadnych prawdziwych szkoleń żywieniowych doling out porady.

To prowadzi do wielu zaleceń cookie cutter. Na przykład, czytam wiele blogów mówi ludziom, że jeśli pójdą ponad 30 gramów węglowodanów dziennie lub ponad 0,6 gramów białka na funt masy ciała, nigdy nie dostanie się do ketozy.

To może wyciąć go dla 50-letniego człowieka z nadwagą, którego pre-cukrzyca, ale co o sportowców?

Prawda jest taka, że sportowcy, zwłaszcza sportowcy siłowi i sportowcy walki, potrzebują wystarczająco dużo białka i trochę węglowodanów, jeśli mają zamiar być w stanie wykonać. Celem nie jest tylko wejście w ketozę. Chodzi o wykorzystanie adaptacji tłuszczu do zwiększenia siły, wytrzymałości i regeneracji. To właśnie dlatego widzimy tak wielu sportowców, którzy się załamują i spalają, kiedy stosują się do popularnych zaleceń dotyczących niskiej zawartości węglowodanów.

Ale ile gramów białka i węglowodanów mogą wytrzymać sportowcy, jednocześnie będąc w stanie skorzystać z adaptacji tłuszczu?

Aby odpowiedzieć na to pytanie, zbadamy jedno z najważniejszych badań nad korzyściami płynącymi z keto-adaptacji dla sportowców w ciągu ostatnich kilku lat.

Badanie.

W 2016 roku dr Jeff Volek i jego zespół opublikowali „Metabolic Characteristics of Keto-Adapted Ultra-Endurance Runners1.” Badanie to jest ważne z kilku powodów:

Jest to jedno z niewielu randomizowanych badań kontrolnych z użyciem żywych ludzkich obiektów, które porównuje sportowców o niskiej zawartości węglowodanów z sportowcami o wysokiej zawartości węglowodanów w próbach lekkoatletycznych.

Jest to jedyne badanie, które porównuje utlenianie węglowodanów i tłuszczów pomiędzy sportowcami o niskiej i wysokiej zawartości węglowodanów podczas wykonywania ćwiczeń. Wiemy, z jakich źródeł paliwa korzystali ci sportowcy podczas wykonywania próby.

Jest to jedyne badanie, które porównuje stężenie glikogenu przed i po wysiłku pomiędzy sportowcami o wysokiej i niskiej zawartości węglowodanów.

Badana populacja to 20 sportowców ultra wytrzymałościowych, którzy byli aktywnymi zawodnikami w ultra maratonach lub triathlonach.